Schoon Boedapest

13:30


Ik heb mijn hart al verschillende keren verloren in een stad. Er ligt een stukje in Berlijn, eentje in Curaçao, verschillende stukjes in Valencia en sinds kort ook een stukje in Boedapest.

Meestal vertrek ik naar een stad met een redelijk duidelijk beeld van wat er te zien is. Zo heb je in Londen de Big Ben, in Berlijn de Muur en in Parijs de Eiffeltoren. Uiteraard hebben deze steden meer te bieden dan enkel de toeristische trekpleisters maar je begrijpt hopelijk wel wat ik bedoel.

Toen we naar Boedapest vertrokken wist ik helemaal niet wat ik daar te zien zou krijgen, laat staan dat ik wist dat ze daar helemaal niet met euro's betaalden. Nadat we daar enkele forinten uit de muur haalden en ik mijn ogen opentrok over de bedragen die te zien waren op de biljetten, waren we klaar om de stad te verkennen.



Wat deze reis net zo leuk maakte, is dat we geen Eiffeltorens of Berlijnse muren hoefden te zien om te "bewijzen" dat we er wel degelijk geweest waren. We ontdekten de stad op ons eigen tempo en gevoel. Ergens langs de weg hadden we zo'n kleine stadskaart van Boedapest gevonden waarop we enkele wandelroutes probeerden uit te stippelen maar deze was zo klein dat hij al snel in de rugzak verdween en we onze weg met een vinger in de lucht (je weet wel om te weten van waar de wind komt enzo) verder zetten.


We liepen door de kleine straatjes en toen we om de hoek opeens een heel mooi en puntig (mijn eerste indruk) gebouw zagen opduiken, wat later het Parlement bleek te zijn, was het duidelijk dat je helemaal geen kaart nodig hebt in Boedapest. Tenzij je echt erg afgedwaald bent dan zou ik toch even een plannetje of local raadplegen. Er is zoveel moois te zien. Zelfs de architectuur van de woonhuizen is er zo mooi dat ik ze zo op een postkaart zou zetten.




Nog iets wat me bijgebleven is, zijn de vriendelijke mensen daar. We werden steeds vriendelijk bediend en als we voorbijgangers om raad vroegen dan kregen we steeds een duidelijke uitleg en meestal nog een glimlach erbovenop. Zalig toch?

Wat de mensen ook zeggen over Budapest by night, ik zou eerder gaan voor Boedapest bij valavond. Het is zo veel mooier als de gebouwen al verlicht zijn maar het nog niet helemaal donker is. Als de ondergaande zon dan nog zorgt voor een mooi lichtspektakel, dan is het compleet. Als het eenmaal donker is en de verlichte gebouwen afsteken tegen de donkere nacht dan is de magie weg, vind ik.






Ga zeker eens langs het Vissersbastion en de Matthiaskerk. Het zijn vrij toeristische plekken maar echt de moeite. Ze liggen naast elkaar aan de Boeda kant van de Donau. De kerk is een van de mooiste die ik al gezien heb, mede door de Zsolnay tegels die je ook kan terugvinden op onder andere het Museum voor Toegepaste Kunsten en de Grote Markthal. Het zijn kunstwerkjes.




Als je dan toch de Grote Markthal gaat bewonderen, ga dan zeker ook eens binnen. Het is te vergelijken met Mercado Central in Valencia, een grote markthal waar je terecht kan voor verse groenten, fruit, vis en vlees. In de middengang en ook op de eerste verdieping kan je de toerist in jezelf naar boven halen. Je kan er kleine souvenirtjes kopen en lokale specialiteiten proeven.

Zoek naar het kraampje met de Lángos. Dit is een soort grote pannenkoek van oliebollendeeg, lekker vettig dus. Je kan dan verschillende toppings kiezen zoals kaas, olijven, ui, feta, zure room en ga zo maar door. Kies wel niet te veel toppings want het ding is een kreng om op te eten. Je krijgt geen vork of mes dus moet het zo naar binnen zien te werken. Het is wel eens de moeite om te proeven maar zoals ik al zei vrij vettig en vullend.







Iets gaan drinken in een leuke bar? Ga dan voor een van de vele ruin pubs in Boedapest. Deze pubs zijn opgestart in verlaten gebouwen. Zo krijgen gebouwen zonder doel terug een leuke invulling. De inrichting van deze pubs is ook overal verschillend, van industrieel tot kleurrijk en gezellig. De pub die wij bezochten, had elke dag zelf gemaakte bieren op de kaart staan. Zelfs terwijl wij er waren werd er eentje van de kaart geveegd en zo plaats gemaakt voor een ander, fris biertje. Je moet hier dus niet naartoe gaan als je wekelijks hetzelfde bier wil gaan drinken.

Wij verbleven maar 3 dagen in Boedapest waardoor we maar 1 pub bezochten maar als je de tijd hebt dan zou ik er zeker in verschillende de sfeer gaan opsnuiven.






De zon schijnt dus je wilt een ijsje. Ja toch? De lekkerste én mooiste ijsjes kan je vinden dicht bij de St. Stephen's Kathedraal. Je kan kiezen uit verschillende smaken en dan wordt voor je ogen je ijsje samengesteld. Ze worden geboetseerd in de vorm van een roosje. Do I have to say more?








Mij zien ze daar zeker nog terug. Al is het maar om dat ene live bandje dat helemaal alleen voor ons het beste van zichzelf gaf nog een keertje van die lekkere zigeunermuziek te horen spelen.

Adresjes

Ruin pub Élesztő
Tuzolto utca 22, Boedapest 1094, Hongarije

Gezellig traditioneel Hongaars restaurant mét gypsy band
Mester utca 13, Boedapest 1095, Hongarije 



Mijn excuses dat sommige (lees: bijna alle) foto's zo korrelig zijn. Toen we net toekwamen, haalde ik natuurlijk mijn camera boven en zag ik bijna meteen het rode batterijtje knipperen. Geen probleem, laden we dat ding toch gewoon op. Wat heb je daarvoor nodig? Een oplader, uiteraard. En net die had ik blijkbaar thuis laten liggen. Ik zat dus in het mooie Boedapest zonder een werkende camera om al die mooie dingen vast te leggen. Al mijn foto's zijn dus genomen met mijn iPhone, vandaar de korrel.



You Might Also Like

9 fijne reacties

  1. Nu wil ik nog veel liever naar Boedapest, het lijkt me echt zo'n epische stad :D Leuk verslagje, die ruin pubs moet ik ooit eens zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker doen! Het is de moeite. En ook nog een vrij goedkope stad om op citytrip te gaan ;-)

      Verwijderen
  2. Boedapest heeft ook echt een stukje van mijn hart, ik ben er nu al twee keer een lange vakantie geweest en genoot beide keren zo erg van het onbekende van de stad, de fijne nieuwe adresjes en al het moois. En stiekem wil ik ook weer heel snel terug!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, houd op met me, deze foto's zijn echt prach-tig! Zo mooi! Zelfs al zijn ze met een iPhone gemaakt - Boedapest straalt gewoon nog steeds. Ik ben slechts in Boedapest geweest voor Sziget festival en heb de stad toen niet echt gezien, maar zo te zien moet daar verandering in komen. Mooie woorden trouwens ook, dat in verschillende steden een stukje van je hart ligt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, echt een aanrader Anna! Ik wil het Sziget festival ook wel een keertje bezoeken.

      Verwijderen
  4. Wat een fijn artikel! Ik heb laatst kaartjes gewonnen voor Sziget (!!) en ben van plan om ook veel tijd in de stad zelf door te brengen. Ik krijg er helemaal zin in door je foto's enzo :D Leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, lucky you! Geniet er van, het is er echt zalig.

      Verwijderen
  5. Ik zou daar zo graag eens naar toe gaan, prachtige leuke foto's weer!

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk dat je de tijd neemt om een reactie neer te schrijven.