Traveling | Curaçao #1

23:23

Curaçao, het land of liever eiland dat zoveel mensen wel kennen maar sommigen niet echt weten liggen. Ik wist het ook niet echt toen mijn zus mij vroeg of ik zin had om mee te gaan met haar. Natuurlijk wou ik dat maar misschien moest ik toch eerst eens nagaan waar het lag en vooral hoeveel uren ik op een vliegtuig moest spenderen voor ik er zou geraken. En die uren, dat waren er veel!



Wij verbleven in het Morena Eco Resort. Dit is een resort met appartementen en villa's. Als faciliteiten heb je hier wifi, zwembad, wellness, restaurant en hotelservice. Het eco aspect komt hier ook goed naar voor. Dit had zo zijn voor- en nadelen. Als ik het over nadelen heb dan heb ik het vooral over de douche. Dit was een douche met een soort spaarknop. Als je de douche aanzette dan bleef deze een drietal minuten lopen. Op zich vond ik dit niet erg want zo ben je je erg bewust van hoeveel water je verbruikt. Het was alleen jammer dat ik mijn haar op die tijd niet kon inzepen én afspoelen! Ik moest dan steeds met mijn ogen dicht en met handen vol zeep op zoek naar de drukknop ;). Ik kan nu wel zeggen dat ik een snelheidskampioen ben geworden in de afdeling haren wassen! Uiteindelijk vind ik het wel goed dat zo'n groot resort aan het milieu denkt!

Zoals ik al zei waren er veel faciliteiten aanwezig op het resort, faciliteiten die voor mij op zich niet nodig waren maar mijn zus volgde een opleiding in dat resort dus was het maar logisch dat we daar ook verbleven. Als je er echt op vakantie gaat om het eiland te zien en om niet steeds bij het zwembad te chillen dan zou ik zeker voor een meer bescheiden optrekje kiezen, dit is ook wat ik de volgende keer als ik terug ga zal doen. Want ja, ik ga zeker nog terug!

Het onthaal met een prachtig uit palmtakken gemaakt dak

Een van de appartementen, dit is niet het onze want daarvan kon je door de bomen en andere
begroeiing geen mooie foto's nemen.


De badkamer van ons appartement, dit is genomen met panoramafunctie op mijn iPhone dus een beetje misvormd ;)


Mijn slaapkamer voor ik er een rommeltje van maakte


Het zwembad



De wellness waar je terecht kan voor massages

Dan komen we natuurlijk bij het vervoer want dit heb je wel nodig! Ook al kan je het eiland op de landkaart misschien niet vinden zonder vergrootglas, toch kan je het niet allemaal te voet doen ;). Dit gezegd zijnde keer ik even terug naar het verblijf want dit hangt samen. Wij verbleven dicht bij het Jan Thiel strand, hier kom ik nog op terug, dus voor ons was het niet nodig om vervoer naar het strand te voorzien. Wij zaten dan weer verder af van de bekende bezienswaardigheden dus hiervoor hadden we wel vervoer nodig. Het is dus logisch dat je je verblijfplaats strategisch moet kiezen als je niet steeds op de bus of taxi wil zitten.

Als vervoermiddel kozen wij voor de taxi. Aangezien mijn zus niet veel tijd had na haar lessen om nog uitstapjes te doen was dit voor ons het snelste vervoermiddel. Als je niet zo onder tijdsdruk staat dan zou ik kiezen voor de bus. Deze is tussen de Nafl. 1 en 2,5 per ritje. Als je dan bedenkt dat Nafl. 1 zo'n 0,4 euro is dan is dat zeker geen geld! Nafl. zijn trouwens Antilliaanse gulden ;). Van de luchthaven zou ik wel een taxi nemen maar vergeet dan niet om vooraf met de taxichauffeur een bedrag af te spreken want de taxi's in Curaçao zijn namelijk niet uitgerust met een meter. Om verassingen op het einde van de rit te vermijden, best vooraf afspreken dus!


Curaçao is een mooi eiland en dat is ook deels te danken aan de fauna en flora. Je ziet hier veel planten en dieren waarvoor je bij ons al naar de zoo of een botanische tuin zou moeten gaan. Om te beginnen, kikkers. Het is niet dat deze zo schone beesten zijn dat ik hiermee begin want ik heb er tijdens de reis geen enkele gezien. Toch zijn ze heel aanwezig, namelijk door hun geluid dat ze produceren. De beestjes maken er een sport van om als de avond valt zo luid mogelijk te, ja wat eigenlijk? Kwaken doen ze niet echt maar eerder piepen of roepen of zo iets. Wij dachten eerst dat het de vogels waren die zo'n geluiden voortbrachten maar door het even na te vragen bleken het dus wel degelijk kikkers te zijn. Dit geluid maken ze dan ook de hele nacht, als je niet goed kan slapen dan kan je hier gerust een uurtje of 2 naar luisteren.

De vogel die wij dus verdachten van dat hels lawaai is de Troepiaal. Dit is een mooie vogel die naast zwarte veren ook fantastisch mooie, gele veren heeft. Deze vogel kwam ons vaak bezoekjes brengen aan tafel tijdens het ontbijt.


Daarnaast heb je nog andere mooie vogels die je vaak ziet voorbij vliegen of die je ergens in een boom spot terwijl 'ie verlekkerd naar je bordje fruit aan het kijken is.

De Parakeet

De snelle kolibri
Natuurlijk leven er niet enkel diertjes met vleugels in Curaçao, er leven ook nog andere viervoeters of beestjes met nog meer voeten.


Een krab op een muurtje van stenen

Een mooie vlinder


Een heel klein hagedisje


Een uit de kluiten gewassen hagedis




En dan hebben we meneer de leguaan



Een heremietkreeftje

En dan, last but not least hebben we nog een beestje. Een beestje waarvan het stikt op Curaçao. Een beestje waar ik mij zo boos heb op gemaakt tijdens mijn verblijf daar. Een beestje genaamd DE MUG! Echt, ik heb nog nooit in mijn leven zoveel muggenbeten gehad op een dag. Dan hoor ik van iedereen:"Je moet je beschermen tegen de muggen. Je moet zo van die muggenbandjes aandoen, muggenklevers plakken, producten met deet op je smeren of sprayen, dit, dat." Geloof mij, ik heb het allemaal geprobeerd maar het helpt juist niks. De muggen daar zijn al allemaal gewend aan die producten, het doet ze niks meer.

Ik heb wel een inside tip gekregen. Ik heb deze zelf wel niet meer kunnen uitproberen aangezien ik toch al vol stond en ik niet meer wist of ik er nu nog bij kreeg of niet. De tip is om je helemaal in te smeren met olie. Maakt niet uit welke olie als je huid maar vettig is, dit vinden ze blijkbaar niet echt prettig. Als je dan toch gestoken zou worden dan helpt het om daar olie met munt en limoen op te wrijven. Vraag je dan gewoon een mojito zonder rum aan de bar ;). Natuurlijk zeg ik ALS je gestoken zou worden. Mijn zus heeft namelijk 6 dagen geen last gehad van muggen. GEEN! Terwijl ik letterlijk leeggezogen werd door de kleine monstertjes. Op dag 7 had ze gelukkig wel prijs, anders dacht ik al dat het aan mij lag. Veel mensen waar we tips aan vroegen over wat we konden doen tegen de muggen gaven ons een eenduidig antwoord: niks. Na een tijdje wordt je blijkbaar resistent, maar als je er maar een weekje verblijft is dit natuurlijk niet het geval.

Dan hebben we ook nog de plantjes op Curaçao. Hierover valt er niet zoveel te vertellen. Op Curaçao is het meestal droog buiten het regenseizoen gerekend. Het regenseizoen valt van oktober tot januari. Tijdens dit seizoen valt de regen met bakken uit de lucht. Maar geen paniek, dit is vaak maar voor 5 minuten en daarna is het weer helemaal droog. Het water trekt soms zo snel in de grond dat als je het niet hebt zien regenen, je soms helemaal niet weet dat het net geregend heeft. Aangezien het klimaat vrij droog is, groeien er enkel planten die de droogte aankunnen zoals palmbomen en Aloë Vera planten. Deze laatste is heel handig, kan je zo Aloë Vera vers van de pers op je verbrande velletje smeren!

Een Aloë Vera plant

Om nog even terug te komen op het klimaat wil ik ook graag meedelen dat er vaak een felle wind over het eiland waait. Hmm, vrij onaangenaam zou je denken, maar dit is niet zo. Deze wind zorgt er namelijk voor dat je de zon niet zo voelt branden op je huid en maakt de temperaturen wat draaglijker. Want ja, deze kunnen behoorlijk oplopen. Wij hebben temperaturen meegemaakt tussen de 26 en 30 graden, dan ben je wel eens blij als het zonnetje even achter de wolken verdwijnt.

Als het op eten aankomt, heeft Curaçao niet echt een typisch gerecht. Toch niet dat ik weet. Je kan daar eigenlijk een vrij internationale keuken vinden. Zowel hamburgers als gamba's. De Red Snapper is wel een vis die op bijna alle menukaarten te vinden is. Dit is een lokale vis die rond het eiland gevangen wordt.

Als je op Curaçao bent en je wil een adresje waar je lekker en niet duur kunt eten dan zeg ik: De Gouverneur! Dit restaurant is te vinden in Otrabanda. Als je de voetgangersbrug over bent, ga je meteen naar rechts en dan kom je het rode gebouw tegen op je linkerkant. Over dit restaurant niks dan lof, zowel het eten als het personeel zijn om over te stoefen ;). Wij zijn er dan ook twee keer gaan eten. Het pand op zich is heel sfeervol ingericht. Als je mag kiezen, reserveer dan een plaatsje in de tuin en dan nog het liefst 's avonds. En ja, reserveren moet je wel doen! Ze zijn namelijk heel populair. 's Avonds branden de lichtjes in de tuin en waan je je precies in één of ander sprookje.

Wanneer je hier gaat eten moet je wel eerst de trap op naar boven. Onderaan zit er namelijk nog een ander restaurant. Aangezien je dan op de bovenste verdieping zit, heb je echt een fantastisch zicht op de mooi verlichte voetgangersbrug en de verlichte huisjes aan het water.

Het restaurant met zijn herkenbare rode gevel

De sfeervolle tuin van De Gouverneur


Wij zijn ook een paar keer echt lokaal gaan eten. Daarmee bedoel ik, eten waar de bevolking zelf ook gaat eten. Één keer hebben we onze taxichauffeur gevraagd naar een leuk adresje en een andere keer heeft hij ons zelf gedropt aan wat eruit ziet als een grote refter. Deze grote refter, Plaza Bieu, is iets heel typisch in Curaçao. Dit is een soort zaal waar er zo'n 5-tal kraampjes staan. Deze kraampjes zijn van verschillende mensen, vaak families. Deze mensen maken hun eigen gerechten klaar. Je kan dan als 'klant' kiezen bij welk kraampje je graag wil eten. Je kan bij sommige kraampjes zelfs lekker eens in de potten spieken. Als je naar Plaza Bieu gaat dan raad ik je wel aan dat je eerst eens een bezoekje brengt aan alle kraampjes voor je beslist om ergens te gaan zitten want elk kraampje heeft zijn eigen tafels. Wij kwamen ook wat overdonderd en nieuwsgierig binnen in de zaal en werden meteen door een vriendelijke mevrouw met een prinsessenkroon op sleeptouw genomen doorheen haar kraampje uiteraard. Dan is het nog moeilijk om voor een ander kraampje te kiezen, nou ja dat vonden wij. Voor je dus een keuze maakt, kijk eerst eens goed rond.

De 'grote refter', Plaza Bieu


De verschillende tafels waar je aan kan eten

Een van de kraampjes



Laat je eerst ook goed informeren over wat er precies klaargemaakt wordt. Wij kregen een menukaart in het Papiaments waar wij dus helemaal niks van begrepen. Gelukkig mochten we even in de potten kijken en zagen we al snel wat er geserveerd werd. Je kan hier lekker eten voor helemaal geen geld. Wij aten met 4 personen voor zo'n 35 euro samen. Veel toeristen kennen dit plekje al dus je mag niet verwachten dat je volledig tussen de lokale bevolking zal kunnen eten. Let wel op! Deze refter is maar geopend van 11u tot 15u. Hierna zal je op je honger blijven zitten vrees ik!

Wat hier lokaal vaak klaar gemaakt wordt zijn stoofpotjes. Zo kan je kiezen uit stoofpotjes van kip, vis, groenten,... Je gerechten worden vaak geserveerd met gebakken banaan en je kan kiezen uit rijst of puree die lijkt op polenta. Maar vaak krijg je ook gewoon beide. In Curaçao hebben ze ook helemaal geen schrik van grote porties, mensen met grote honger komen hier dus zeker aan hun trekken ;).

Ik bestelde de vis en kreeg een grote portie met rijst, puree, een sausje en wat groentjes. We kregen ook nog een drankje aangeboden. Ik koos voor een Fria, dit is een héél erg zoete limonade. Een beetje te zoet voor mij om zo'n hele fles op te krijgen.

Lekker!


Als het op drinken aankomt dan heeft Curaçao wel een typische drank, Blue Curaçao uiteraard! Dit is een likeur die op Curaçao gemaakt wordt en, je raad het nooit, blauw is. Je kan ook de fabriek bezoeken waar deze likeur gemaakt wordt maar dit hebben wij niet gedaan. Je kan allerlei lekkere cocktails bestellen waar blue curacao in verwerkt zit. Ik denk maar aan Blue Lagoon of Blue Piña Colada. Aan cocktails geen gebrek op Curaçao. In de bar Papagayo op Jan Thiel beach kan je de bartender zelfs uitdagen om je favoriete cocktail te maken voor 10 dollar! Dit had ik jammer genoeg pas ontdekt nadat ik een Mojito besteld had.

Een Blue Lagoon en Piña Colada met Pisang

De beste cocktail van de vakantie! Een sex on the beach in de Papagayo beach club

Deze post heet Curaçao pt. 1. Dit betekent dat er nog een pt. 2 volgt! In het volgende deeltje zal ik de leuke plekjes en nog enkele handige weetjes bespreken voor jullie!





You Might Also Like

4 fijne reacties

Ik vind het leuk dat je de tijd neemt om een reactie neer te schrijven.