Traveling | Berlin

12:30

Begin juli ging ik samen met mijn lief voor een week naar Berlijn. "Een hele week?!" Ja, een hele week. De meesten gaan op citytrip naar Berlijn voor een weekendje. Dat zijn dan 3 dagen om de stad te verkennen. Aangezien ik 3 dagen echt te weinig vind om een stad behoorlijk te verkennen gingen we gewoon een hele week. Omdat het kan.
Maar valt er nu zo veel te zien in Berlijn dat je er een hele week mee kunt vullen? Wij konden dat alleszins wel, Berlijn is zo mooi, boeiend en groot dat er genoeg te zien is.

Ik ga hier nu geen opsomming geven van wat we allemaal gedaan hebben en vervolgens jullie overstelpen met foto's van de Brandenburger tor, Alexanderplatz of de Spree. Daar heeft niemand wat aan en als je dit op Google intikt dan kan je hiervan 332.000 resultaten vinden. Ondertussen misschien al 332.001 ;).

Ik verklap jullie hier enkele leuke plekjes in Berlijn die wij toevallig of expres ontdekt hebben en die zeker de moeite zijn als jullie besluiten om de hoofdstad ook eens met een bezoekje te vereren. Gewoon doen! St. Hedwigs KathedraalKerken en kathedralen bezoeken. Dit is iets dat de meesten onder ons in hun eigen stad nooit doen maar als we op reis gaan dan moet elke kerk die we tegenkomen er aan geloven. Ik ben daar niet zo'n fan van behalve als de binnenkant echt mooi, speciaal of indrukwekkend is, dan heb ik ze graag gezien. De binnenkant van St. Hedwigs Kathedraal is er zo eentje. Het orgel is een echte blikvanger en de verlichting is er zo sfeervol dat je bijna niet anders kan dan er even sprakeloos naar kijken.

U-bahn | Hausvogteiplatz
Photoautomat


Als je net zoals ik helemaal gek bent van instant foto's dan is dit zeker iets voor jou. Een photoautomat maakt 4 verschillende foto's die er dan als zo'n lekker ouderwets fotostrookje uit komen rollen.

Ik moet je wel waarschuwen! Vanaf je het geld in de machine gestopt hebt, kan je best al klaarzitten met je eerste pose aangezien je nooit weet wanneer de eerste foto genomen zal worden. Soms is dat meteen en soms het je nog enkele seconden de tijd. Wij wisten dit niet waardoor we op enkele van onze strookjes (ja, we hebben er meerdere!) op de eerste foto een dwaas gezicht trekken.

Het duurt ook een tijdje voor de foto's ontwikkeld zijn. Meestal is dit tussen de 4 en 5 minuten. Je kan ondertussen de buurt eens verkennen of een interessant gesprek voeren met wachtende mensen achter jullie.In Berlijn zelf kan je een 20-tal van deze automaatjes vinden. Op het kaartje hierboven kan je de locaties zien waar ze staan opgesteld. Je kan ook een kijkje nemen op de site om de exacte plaats te vinden. Je betaalt €2 voor een strookje van 4 foto's.

De zooDe Berlijnse zoo is bekend over de hele wereld en ik kan een bezoekje aan de zoo zeker aanraden! De zoo telt maar liefst meer dan 1.400 verschillende soorten dieren. Je kan hier zeker een volledige dag spenderen en dan heb je de hele zoo misschien nog niet gezien.

Je kan twee soorten tickets kopen. Eentje voor de zoo alleen of eentje voor de zoo en het aquarium. Wij hebben enkel de zoo bezocht omdat we geen tijd meer zouden hebben voor het aquarium.

Volgens mij kan je hier bijna alle dieren vinden die je je maar kan inbeelden. Van panters tot zeeleeuwen en van ara's tot olifanten. We bezochten onder andere de vogelkooien waar er zeker honderden verschillende vogels te vinden zijn, hier alleen al ben je enkele uurtjes zoet.

De dieren zitten er ook niet in kooien maar vertoeven er in hun eigen habitat. De verblijven worden meestal afgebakend met grachten en dallen zodat er geen gevaar is voor dier of mens.

Toegangsprijs:13 euro en 20 euro incl. aquarium.
Openingsuren: 9u tot 19u

U-Bahn & S-Bahn | Zoologischer garten
     Er is ook een kleine kinderboerderij in de zoo van Berlijn. We lapten het 'kinder' deeltje aan onze spreekwoordelijke laars en gingen zelf ook lekker tussen de diertjes lopen. Je kan er de diertjes wel voederen en aaien maar jammer genoeg lopen ze er niet vrij rond. Je moet ze voederen tussen of over de tralies waar ze achter zitten. Dit is wel jammer want bij ons in Pairi Daiza kan je wel tussen de boerderijdiertjes lopen maar hebben ze afgebakende zones waar ze even van de mensen kunnen ontsnappen als ze dat willen. Dat is hier niet het geval.Rommelmarkt in het Mauerpark


Op zondag is het Mauerpark en meer specifiek de markt echt the place to be. Ik moet jullie wel waarschuwen (again). Je zal niet de enigste toerist zijn die dit idee heeft. Toen wij hier waren kon je bijna over de hoofden lopen, zo druk was het. Dat is wel een beetje jammer want er vallen zoveel mooie dingen te zien en te ontdekken maar omdat de gangen barsten van het volk is er veel dat je niet gezien zal hebben.

Wat kan je dan zoal vinden op de markt in het Mauerpark? Alles wat je je maar kan inbeelden. Er zijn kraampjes met mensen die hun eigen tweedehandsspullen verkopen, kraampjes met creatievelingen die hun creaties aan de man proberen te brengen, kraampjes met lekkers, kraampjes met duizenden fototoestellen, kraampjes met tweedehandskledij en ga zo maar verder.

Echt wel de moeite waard om eens een bezoekje te brengen. Als je dan eindelijk de uitgang van de markt gevonden hebt kan je in het Mauerpark zelf nog genieten van allerlei artiesten die de omstanders proberen te entertainen. Je kan er luisteren naar muziekgroepjes, genieten van theater of lachen met grappige actjes.


Openingsuren: 8u tot 18u


U-Bahn | Eberswalder Str.


Ik heb nog nooit zoveel polaroid, analoge en digitale camera's bij elkaar gezien. Ik denk dat er op de volledige markt wel 20 kraampjes waren met honderden van deze camera's (en ik overdrijf niet). Jammer genoeg hangt er aan deze camera's een stevig prijskaartje vast. Dit is vast ook de reden waarom er zo veel blijven staan.


BadeschiffEen badboot. Een zwembad. In een boot. Op de Spree. Moet ik nog meer zeggen?
Aangezien Berlijn geen stranden heeft en de Spree te vervuild is om in te zwemmen, is dit echt een perfect alternatief. Het badeschiff is een badboot met ernaast een soort steiger waar je kan chillen, cocktails drinken, beachvolley spelen, pingpongen en zelfs met je tenen in het zand kroelen.

Het water is wel niet verwarmd dus je kiest best een warme dag uit om te gaan zwemmen! In de winter wordt het zwembad overdekt en wordt het een deel van een saunacomplex.

Toegangsprijs: 5 euro
Openingsuren: 8u 's morgens tot 12u 's nachts
Periode: mei tot september


S-Bahn | Treptower park

About today - Michelberger hotelIk geef jullie hier geen hotelaanbeveling alhoewel het hotel waarschijnlijk ook wel de moeite is maar wel een restaurant / café aanbeveling. Tussen 4 mastodonten van gebouwen kan je een heel gezellig, vrolijk en fijn plekje vinden. De binnenplaats van het hotel is omgetoverd tot een zomers terrasje waar je, ook als je geen gast van het hotel bent, kan genieten van een hapje of een drankje.

Ze zijn hier wel niet van de goedkoopste maar het is er zo'n fijn plekje dat je niet anders kan dan even iets te drinken. Ze hebben er een zelfgemaakte ice tea die jammer genoeg op was toen wij er waren maar deze is vast het proberen waard!


U-Bahn & S-Bahn | Warschauer Str. Hans im glück


Een verrukkelijke hamburger met écht vlees en niet dat kartonnen plakje uit welbekende fastfood ketens. Een veggieburger én homemade ice-tea. Begin je al te watertanden? Dan heb je mijn foto's nog niet gezien.

Hans im glück draagt niet alleen de naam van een sprookjesfiguur maar als je er binnenwandelt is het precies of je wandelt een sprookje binnen. De inrichting bestaat uit berkenbomen, veel planten en verschillende aandachtstrekkers aan de muur. Hier moet je gewoon iets eten!

De kaart staat vol lekkers maar wij gingen elk voor een hamburger. Hij met frietjes, ik met een slaatje maar ik moet eerlijk toegeven dat de frietjes to die for zijn. Echt waar, zo lekker! Daarnaast kan je nog kiezen uit verschillende homemade ice tea's. Ik ging voor een versie met mango en munt, heerlijk!


Openingsuren: 11u tot het einde
Adres: Friedrichstraße 101

U-Bahn | Friedrichstrasse

Street yogis


Street yogis in Berlijn. Als je niet weet dat ze er zijn dan ga je ze onopgemerkt voorbij. Tot je plots moet wachten om de straat over te steken en in het rond begint te kijken. Dan merk je op de straatbordjes plots hele kleine mannetjes op.

Dit zijn street yogis. Deze mannetjes zijn gemaakt van kurk en nemen allerlei hatha yoga posities aan op straatbordjes. De yogis staan er al sinds 2009 dus ik dacht dat ze door weersomstandigheden al verdwenen zouden zijn maar ze staan er nog steeds!

De man achter deze yogis is Josef Foos, een yogaleraar uit Berlijn die met de street yogis vooral een lach op de gezichten wil brengen van iedereen die ze spot. Ik werd er alvast gelukkig van :).Dit waren de plekjes waarvan ik vind dat je ze zeker moet gedaan of gezien hebben als je in Berlijn bent! Om volledig te zijn geef ik jullie hieronder nog even een lijstje van enkele toeristische trekpleisters die wij ook bezocht hebben.

 
Joods museum
Een museum over de Joodse cultuur en geschiedenis. Er is enorm veel te zien waardoor je hier zeker een dag kunt vertoeven. Ik vond het verdiep over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog het meest interessant en aangrijpend.
U-Bahn | Hallesches Tor

Checkpoint charlie
Het wachtershuisje tussen de vroegere Amerikaanse en Russische zone in Berlijn. Dit was de derde controlepost die je voorbij moest als je van west naar oost wou reizen.
U-Bahn | Kohstr/Checkpoint charlie

Gendarmenmarkt
Dit is voor mij het mooiste plein van Berlijn. Je kan er 3 enorme monumenten vinden. Het Konzerthaus Berlin, de Französischer Dom en de Deutscher Dom. Dit is echt een fijne plek om even te vertoeven en iets te drinken op een van de terrasjes.
U-Bahn | Französische Str.Brandenburger tor
Een van de bekendste monumenten en tevens toegangspoort van Berlijn. Het symbool van vereniging en vrijheid. Het wemelt hier wel constant van de toeristen.
U-Bahn & S-Bahn | Brandenburger tor

Reichstag - Parlementsgebouw
Mooi om van buitenaf te bewonderen maar nog mooier als je een bezoekje kan brengen aan de glazen koepel. Je moet hiervoor wel vooraf reserveren.
U-Bahn | Bundestag

Herdenkingsmonument holocaust
Een enorm plein met allemaal betonnen blokken van verschillende formaten om de Joodse slachtoffers te herdenken. Zeer indrukwekkend.
U-Bahn & S-Bahn | Brandenburger tor

Alexanderplatz
Dit plein wordt ook wel gezien als het centrum van Berlijn. Je kan hier ook op wandelafstand de Fernsehturm vinden. Ik vind dit plein persoonlijk niet zo speciaal.
U-Bahn & S-Bahn | Alexanderplatz

East side gallery
Hier staat nog een stuk van 1316 meter van de originele muur die later door verschillende kunstenaars beschilderd werd.
S-Bahn | Ostbahnhof

DDR museum
Een museum over het leven in het voormalige Oost-Berlijn. Dit is een heel interactief en interessant museum waar je even in een trabant kan gaan zitten of je naam in het Russisch kan leren schrijven.
S-Bahn | Berlin Hackescher Markt


Ik vond Berlijn een hele boeiende en mooie stad met een hele rijke geschiedenis. Zeker een aanrader!


You Might Also Like

4 fijne reacties

 1. Wat is dit leuk om te lezen en te zien, Raya! Mocht ik eens weer naar Berlijn gaan, dan ga ik zeker dit postje nog eens bekijken.
  Zo grappig, precies bij die eerste photoautomat zijn wij toen ook geweest! En we hadden hetzelfde met de foto's, dat we niet wisten wanneer ze gemaakt werden.. en er daardoor ook halfopen monden en wegkijkende ogen te zien zijn ;). Maar de foto's waren wel erg leuk geworden! (en die van jullie ook, schattig!)
  Ik vond je reactie op mijn blogje super leuk om te lezen, dankjewel. Fijn dat je zo goed begrijpt en hetzelfde vindt wat scherpe en onscherpe foto's betreft. En het verhaal erachter vind ik ook erg fijn erbij. Dankje lieve Raya!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk overzicht! Wij zijn vorige keer ook maar drie dagen geweest, ik pin meteen je overzicht voor een volgende keer, want die komt er zeker. Wij zijn toen ook naar de zoo geweest, maar mét aquariumbezoek, want het regende toen nogal ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke foto's! Ik ben er nog nooit geweest maar hij staat zeker op mijn ooit-een-keertje-heen-gaan-lijstje :)

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk dat je de tijd neemt om een reactie neer te schrijven.