Tips | take a break

12:30Ik heb het studentenleven vorig jaar al vaarwel gezegd maar ook in het werkveld is een pauzetje vaak welgekomen. Ik heb een hekel aan roken en een kop koffie drink ik eerder maandelijks dan dagelijks dus die rook- en koffiepauzes gaan dan ook aan mij voorbij.

Toch neem ik tijdens het werken zo af en toe een pauze om eens even terug op te laden zoals men dat zegt. Dat moet dan maar 5 of 10 minuutjes zijn en dan kan ik er weer voor enkele uurtjes tegenaan. Aangezien velen onder jullie midden in een blok- of examenperiode zitten, leek het mij wel fijn om enkele pauze-ideetjes op een rijtje te zetten. Je kan toch geen uren aan een stuk je hoofd blijven pijnigen met statistiek of psychologie of wat jullie ook ook aan het studeren zijn op dit moment.

Je hoofd eens even leeg maken kan deugd doen. Vrees niet, je leerstof gaat dan niet ineens verdwijnen naar een donker achterhoekje in je brein. Het kan soms verhelderend werken om eens even afstand te nemen van die mastodont van een cursus.

Deze tips zijn vooral op de studenten onder ons gericht maar sommige kan je ook op je werkplek toepassen als je baas dit toelaat natuurlijk ;).

 1. Ga even in de tuin wandelen
  Of gewoon zitten is ook al leuk. Vaak kom je in de natuur tot rust en dit kan je vast wel gebruiken tijdens stressvolle examen- of werkweken. Heb je geen tuin? Loop dan even een blokje om of geniet van het uitzicht van op je balkon.

 2. Luister naar je lievelingsmuziek
  Misschien luister je tijdens het studeren of werken ook naar muziek maar nu kan je even muziek luisteren zonder iets anders te doen. Gewoon focussen op de rustgevende of net harde tonen die de kamer vullen. Zalig!

 3. Maak een lekkere fruitsalade
  Of een lekkere fruitsalade opeten die je eerder thuis maakte als je uit werken bent. Dit is niet alleen een leuke pauze tijdens het studeren maar ook nog een gezonde! Ik weet uit ervaring dat studenten vaak naar ongezonde snacks grijpen maar een fruitsalade is zeker even lekker.

 4. Knuffel met je huisdier
  Mag ook met je lief, mama of collega bij gebrek aan dieren in de omgeving. De geitjes aaien die op de weide in je straat staan is ook toegelaten.

 5. Doe wat stretch oefeningen
  Een hele tijd achter je bureau zitten kan ervoor zorgen dat je spieren wat verkrampt raken. Het kan dan deugddoend zijn om enkele stretch oefeningen te doen. Als je wat ambitieuzer bent kan je ook squats, sit-ups en zo van die dingen doen.

 6. Maak zelf muziek
  Dit kan of wel op een instrument zijn dat daarvoor gemaakt is. Denk dan aan een gitaar of saxofoon. Maar dit kan ook op spullen die daar eigenlijk niet voor gemaakt zijn. Neem twee houten lepels uit moeders keukenkast en breng de drummer in jezelf naar boven door op de potten en pannen leuke deuntjes te creëren.

 7. Ga buiten aan bloemen ruiken
  Het voordeel van examens in de lente is dat er buiten mooie bloemen aan het bloeien zijn. Tijdens de winter examens moet je geen bloemen gaan zoeken. Alhoewel, de winter was dit jaar zo zacht dat de bloemen al vroeg in bloei stonden. Ga op zoek naar enkele lekker geurende bloemen in je tuin en geniet hier van.

 8. Sterren kijken
  Dit is er eentje voor als je studeert tot het donker is of als je nachtwerk doet.

 9. Neem een lekker heet bad
  Als je het niet zo voor heet hebt, warm is ook goed hoor. Zet er enkele lekker geurende kaarsen bij en doe wat bubbels in het bad en dan kan je helemaal relaxen. Uiteraard kan dit niet op het werk. Tenzij je misschien in een wellness werkt maar ik denk niet dat dit de bedoeling is ;).

 10. Maak een tekening
  Als je daar niet zo goed in bent (zoals mij) dan kan je er ook gewoon eentje inkleuren. Dit doet je misschien denken aan de kleuterklas maar volwassenen kunnen hier ook veel voldoening uit halen. Je zal wel zien!

 11. Maak je hoofd eens helemaal leeg
  Mij is het nog nooit gelukt maar volgens mijn lief ben je dan intens gelukkig. Proberen zou ik zo zeggen.

 12. Zonnebaden
  We hebben hier in België de voorbije maanden al vaak mogen genieten van het zonnetje. Het kan best wel storend zijn als jij binnen zit te studeren of werken en je ziet een zonovergoten landschap buiten. Maak hier dan gebruik van tijdens je pauze. Ga in het zonnetje zitten en neem die vitamientjes op.

 13. Doe een klusje
  Dit klinkt misschien als een saaie pauze maar niets is minder waar. Als je het studeren moet combineren met een huishouden of je wil mama of papa graag helpen dan kan je tijdens je pauze een klusje doen. Je kan de was ophangen of even stofzuigen. Zet een leuk deuntje op, kweel lekker mee en dance like nobody is watching. Het huishouden was nog nooit zo leuk.

 14. Maak iets
  Creatief bezig zijn kan echt ontspannend werken tijdens een periode van intellectueel arbeid. Je kan bijvoorbeeld dat ene kadertje schilderen dat al zo lang op de to-do stapel ligt. Je kan een stukje verder breien aan de sjaal waarvan je hoopt dat je hem niet te snel zal nodig hebben.

Je kan deze poster afdrukken en ergens ophangen of hem instellen als je bureaublad achtergrond.


Belangrijk hier is wel dat je je niet mag laten meeslepen en de tijd uit het oog verliezen. Laat je tuinwandeling niet uitlopen tot een uur omdat je besliste dat je even al het onkruid zou gaan wieden. Als je muziek-maak-sessie een zelfgecomponeerd nummer als resultaat heeft dan ben je beslist langer dan 10 minuten bezig geweest (of je bent een natuurtalent, dan neem ik mijn woorden terug).

Wat je best niet doet is een dutje of tv kijken. Van een dutjes dat 10 minuten duurt, ga je alleen maar suf worden en tv kijken geeft je brein niet echt een pauze.

Het fijne van een pauze is dat je heel even weg bent van je bureau of werkplek en even in een andere omgeving vertoeven kan wonderen doen!

Ik wens de studenten onder ons alvast veel succes met de examens en hoop dat de examens die al achter de rug zijn ook goed gelukt zijn!You Might Also Like

3 fijne reacties

Ik vind het leuk dat je de tijd neemt om een reactie neer te schrijven.