DIY | double exposure in photoshop

12:30

Ik waag me eens aan iets helemaal nieuw. Een DIY in photoshop. Ik wil jullie even vanaf het begin waarschuwen: ik heb nooit een cursus of opleiding gevolgd waarin ik photoshop heb leren gebruiken. Alles wat ik ken en kan, komt ofwel uit een online cursus ofwel heb ik het zelf ontdekt door te prutsen.

Zo, dat is ook gezegd.

Maar wat gaan we nu maken in photoshop? Wel, je hebt ze misschien al eens gezien. Hoofden van mensen waarin een natuurelement of een gebouw verwerkt zit.Zo iets dus.


Je kan dit effect -naar het schijnt- ook met sommige camera's verkrijgen maar aangezien dit met de mijne niet gaat, leg ik jullie uit hoe we dit in photoshop kunnen maken.

Voor je kan beginnen in photoshop heb je natuurlijk eerst een foto nodig. Dit is best een foto in profiel. Het gaat ook met andere foto's maar laten we hier mee beginnen.

De foto  die ik genomen heb is natuurlijk niet perfect en dat moet 'ie ook niet zijn. Ik heb een wit doek opgehangen om het inkleuren later wat makkelijker te maken. Dit mag eender welke achtergrond zijn maar zorg ervoor dat deze wat contrasteert met je kledij en haarkleur zodat het inkleuren niet millimeter per millimeter moet gebeuren.

Dit is mijn foto. Let vooral niet op de kreuken en wasspelden ;).

Je opent vervolgens je foto in Photoshop en je begint met de persoon te selecteren. Ik doe dit met de Quick selection tool. Deze herkent meestal de vorm van een voorwerp of persoon als deze contrasteert met de achtergrond. Als deze tool toch buiten de lijntjes gaat dan kan je bovenaan op de kwast met het - teken klikken en de selectie als het ware wegvegen.


Dit doe je tot de persoon volledig geselecteerd is. Je kan best ook wat inzoomen af en toe om zeker te zijn dat je geen stukje van je neus of haar vergeten bent. Je ziet het nu misschien niet goed maar als je de achtergrond wegdoet dan zie je dat verdwenen stuk neus maar al te goed.


Dan klik je op Select en op Inverse. Dit zorgt ervoor dat je selectie omgekeerd wordt en dus niet de persoon maar de achtergrond geselecteerd is.


Je klikt op Delete en aangezien je op de Background aan het werken bent, opent er dan een scherm. Je selecteert de kleur White.


Dan krijg je dit. Nu mag je bij Select op Deselect klikken.


Daarna gaan we naar het tabblad Filter en Filter gallery. Voor je hier naartoe gaat, zorg je er eerst voor dat je Foreground color op zwart staat en je Background color op wit. Dit kan je doen door op de vierkantjes te klikken die bij mij in het zonnetje staan.


In de Filter gallery ga je voor Conté Crayon. Dit geeft een zwart wit effect aan je foto.


Je slaat deze foto op en opent de foto van het landschap die je hierbij wil gebruiken. Je selecteert File en Place en plaatst zo de foto op het landschap. Je kan deze foto nog wat verschuiven als je dit wil maar dit kan later ook nog altijd. Dan klik je op Commit Transform of wel het v-tje bovenaan.Je kiest bij Layers voor Overlay.Je kan nu de foto nog verschuiven als je dit wil. Zoals je ziet neemt het landschap de plaats in van de zwarte vlakken op de foto. De grijze en witte blijven zichtbaar. Daardoor kan je mijn gezicht nog steeds zien.


Daarna knip je de foto bij zodat je een mooie witte achtergrond overhoud zonder landschap. Dan moet je deze laag nog omzetten naar pixels. Dit kan je doen door te klikken op Layer en Rasterize. Je kan ook bijvoorbeeld de verfborstel selecteren zoals ik deed, klikken op je afbeelding en dan krijg je vanzelf de vraag om de laag om te zetten.


Met de verfborstel heb ik dan de onderkant een beetje bijgewerkt zodat deze niet zo afgelijnd was.


Als je wil, kan je de foto dan nog omzetten naar zwart wit. Ik vind beide wel leuk.Hopelijk kunnen jullie hier wat mee. Moest je nog vragen hebben dan kan je deze altijd in een reactie achterlaten of via het contactformulier sturen.

Als er onder jullie zijn die dit uitgeprobeerd hebben dan wil ik graag het resultaat zien!

You Might Also Like

7 fijne reacties

 1. Heel tof gedaan! Ik leer Photoshop ook vooral door lekker uit te proberen en tutorials op te zoeken. Dit is een leuke DIY, ga ik ook eens mee aan de slag :) xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, hoe jij het uitlegt ziet dit er heel simpel uit! Dit moet ik proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gedaan! Ik kan echt niks met photoshop, heb me er ook nooit in verdiept hoor. Maar zoals je het uitlegt lijkt het niet zo moeilijk. Leuke blog heb je.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Raya,

  Zeker een goede en duidelijke tutorial!

  Wellicht zijn de gratis Photoshop Tutorials van Opatel Opleidingen ook interessant:
  https://vimeo.com/channels/photoshoptutorials of
  http://www.photoshop-academy.nl/photoshop-tutorials.html

  Met vriendelijke groet,

  Adwin van Gerven
  Opatel Opleidingen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heel mooi gedaan! ga dit ook maar eens proberen :D

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk dat je de tijd neemt om een reactie neer te schrijven.